Østerbø Maskin AS er utstyrsleverandøren som tar kundeopplæring et steg videre.

Av: Ove Sjøstrøm/Fremsnakk Media

– Vi tok grep da Sintef rapporterte om muligheter for lakserømming på grunn av feil bruk av vedlikeholdsutstyr i nøtene i oppdrettsanlegg, sier Steinar Holen, daglig leder for Østerbø Maskin AS i Bjordal i Høyanger.

Østerbø Maskin har et godt rykte i markedet som en pålitelig leverandør. Men en garanti for et fortsatt godt rykte, er riktig bruk av utstyret de leverer.

Tar ansvar helt frem

​En av bedriftens storkunder er oppdrettsnæringen. Notvaskeren fra Østebø/ Yanmar bidrar til vedlikehold og god fiskehelse i nøtene. Det er sjelden at bruk av notvasker er årsak til skader på nøtene, men som utstyrsleverandør har Østerbø Maskin valgt å være føre var. En enkel bruksanvisning holder ikke.

Notvask skjerm

– Vi tar ansvar helt frem til kunden og bruken av utstyret, sier han og fortsetter: – Vår avanserte notvasker trengte en visuell og levende bruksanvisning. Den måtte på en lettfattelig måte kunne vise riktig bruk. Derfor tok vi kontakt med 3D-designerne i Nagelld.

 Virtuelle 3D-modeller

Nagelld har laget fire versjoner av opplæringsfilmen for Østerbø Maskin. Filmene brukes aktivt mot nye og gamle kunder.

– Vi fikk laget filmene fordi vi er opptatt av å følge opp kundene våre. Og vi synes det er flott at oppdrettsnæringen bruker utstyr som hjelper dem til mest mulig miljøvennlig drift, sier Holen.

Notvasker/Netcleaner- fra/from Østerbø/ Yanmar from NAGELLd on Vimeo.

Kunnskap i 40 år

​Østerbø Maskin fyller 40 år, og bedriften vokser fremdeles. I 2015 nådde de 55 millioner kroner i omsetning. I 2016 passerte omsetningen 70 millioner kroner. I alle disse årene har bedriften skapt arbeidsplasser og verdiskapning.

Steinar Holen

Østerbø Maskin AS: Daglig leder Steinar Holen leder en bedrift i vekst.

– En av fordelene er at vi er en lokal og mellomstor bedrift med 28 ansatte. Vi kan snu oss fort rundt hvis det er behov for det, sier Holen.

Det var Arne. O. Østerbø som startet virksomheten i 1977. De første årene med en beskjeden oppdragsmengde og få ansatte. I dag driver bedriften industrivedlikehold og problemløsing for en rekke bransjer, både innen elektro, automasjon og mekanisk.

Bedriften har i tillegg maskinforretning og serviceverksted. Østerbø Maskin er blitt en av de største arbeidsgiverne på sørsiden av Høyanger kommune.

Holen selv har gått gradene fra gulvet.

– Jeg har vært med i 30 år, og var så heldig å få begynne på gulvet. Dermed har jeg fått utrolig mye god kunnskap om arbeidsprosessene i bedriften og hva kundene krever av oss.

– Det tar tid og hardt arbeid å bygge tillit i markedet, slår han fast.

 – Tøft marked

I 2014 fikk bedriften flere eiere, som skjøt inn frisk kapital.

– Det var nødvendig med kapitalutvidelse og nye impulser for at vi skulle kunne vokse videre. Men vi kan ikke hvile på laurbærene. Det må hele tiden jobbes hardt for å opprettholde posisjonen vi har. Det er et tøft marked vi opererer i, sier Holen.

Han trekker frem de ansatte:

– Vi er en kunnskapsbedrift. Styrken vår er at vi kombinerer mekanikk- og elektronikkfaget.

Våre dyktige mekanikere og elektromontører løser i felleskap kundenes behov. Dermed trenger de bare å forholde seg til en aktør.

Nagelld har utført mange oppdrag for maritim industri og oppdretts-næringen. Gjennom ulike prosjekter har de opparbeidet seg god teknisk innsikt. Det kom også Østerbø Maskin til gode.

– De har god kjennskap til vår bransje. Derfor ble det veldig lett å få til gode filmer beregnet på oppdrettsnæringen, avslutter han.

Andre saker du kanskje er interessert i

6 grunnar til å velje Østerbø Yanmar notvaskar

6 råd før val av notvaskar

Meir om Østerbø Yanmar notvaskar